Св. Св. Кирил и Методий

Св. Св. Кирил и Методий

Св. Св. Кирил и Методий

Кирил и Методий са създатели на глаголицата, използвана в писмеността на славянските езици. Те имат византийски произход.

Св. Св. Кирил и МетодийРодени са в Солун, в семейството на военачалника Лъв. Кирил е роден около 827-828 г., а Методий около 815-820г. Кирил получава отлично образование в Константинопол, където учи философия и по-късно става преподвател в Магнаурската школа. Методий, който първоначално става управител в славянската провинция, по-късно се присъединява към монашенския живот. През 863г. княз Ростислав изпраща молба до византийския император Михаил 3 от Великоморавия за нужда от учители, които да научат неговият народ на разбираем език. Кирил и Методий са избрани и започват да превеждат богослужебните книги на старославянски език, използвайки глаголицата създадена от тях.

Св. Св. Кирил и Методий

 

Работата на Кирил и Методий има голямо значение в разпространяванението на християнството и писмеността сред славянските народи. Техните ученици продължават делото им в България, Сърбия и други славянски страни, като Кирил и Методий са приети за канонизирани светци на българската православна църква.

Св. Св. Кирил и Методий

Благодарение на делото на Кирил и Методий за създаването на глаголицата, те остават трайно наследство в историята на християнството и писмеността. В България, 24 май се чества като официален празник, посветен на делото на Кирил и Методий и на славянската писменост и култура.

Св. Св. Кирил и Методий Св. Св. Кирил и Методий Св. Св. Кирил и Методий