Нашите 5 любими екстремни спортове

Нашите 5 любими екстремни спортове

Когато чуем екстремен спорт в главата на всеки изникват поне няколко такива спорта. Със сигурност всеки от нас поне веднъж се е замислял за скок с бънджи, парашут или нещо от този тип. Екстремните спортове обикновено се характеризират с тип физическа активност, която крие в себе си риск за участниците. За спортиста това означава извънредно техническо, логистично, физическо или психологическо предизвикателство, което обикновено е свързано с някакъв тип опасност. Затова често се практикува индивидуално или в малки групи, далеч от обществеността. От друга страна, заради естеството на дейността – тя е нетрадиционна и вълнуваща, практикуващите могат да разчитат на високо ниво на обществено внимание и съответно голямо медийно присъствие.

И макар хората често да смятат екстремните спортове за безразсъдни, неразумни и опасни, те крият в себе си неподправен чар и висока доза адреналин, на която не може да се устои. Сега ще ви представим няколко доста интересни екстремни спорта, които ще ви развълнуват и ще разчупят приятно вашето ежедневие, дори ако не сте фенове на поемането на рискове.

 

Нашите 5 любими екстремни спортове 1.Скачане с парашут

Обичате усещането, когато застанете в планината или някъде нависоко, вятърът да танцува около вас. И изведнъж ви идва мисълта колко прекрасно би било да може просто да полетите. Е, има начин и то доста достъпен у нас и това е скачането с парашут. Могат да се намерят различни предложения за практикуването на този спорт в почти всяка част на страната. Скачането определено си спада в графата за екстремни преживявания. Много хора се страхуват да се качат дори на малка височина, какво остава са толкова голяма височина. Въпреки страха обаче, усещането да полетиш и да паднеш леко и меко си остава наистина неповторимо и затова е често практикувано. Екстремното преживяване е уникално и страхотно.

 

Нашите 5 любими екстремни спортове

 

2.Скачане с бънджи

Да се отправиш с главата надолу в пропаст, която е дълбока няколко десетки метра, съвсем не е за подценяване. Емоцията, полетът, скоростното приближаване на пропастта са преживявания, които не са за пропускане. То си е от класическите екстремни преживявания. Много хора правят подобни подаръци на половинките си, защото всеки, опитал скок с бънджи, споделя, че това е най-страхотната тръпка в живота му. Бънджи скокове могат да се практикуват на няколко популярни места в страната. Подходяща за начинаещи поради ниската си височина е една от най-впечатляващите пещери в страната – Проходна. Други подходящи места са Аспарухово, на река Велека, в град Клисура и на река Тополница до Копривщица. А за по- екстремните любители, най- високото място за скок е при проходът Витиня.

 

 

Нашите 5 любими екстремни спортове

3.Кайтсърфинг

Морето предлага изключително много забавления за любителите. Едно от набиращите голяма популярност развлечения е кайтсърфингът. Практикува се почти по цялото Черноморие – от големите градове – Варна и Бургас – до малките къмпинги Смокиня и Градина. Интересно при кайтсърфинга е, че хвърчилото се направлява от вятъра, а дъската, върху която сме ние, се управлява във водата, а това създава допълнителното тестване на нашите умения. Изисква се огромна концентрация и внимание към всеки един аспект. Но за почитателите на силните усещания и различните екстремни преживявания, както и за хората които обичат да предизвикват себе си и сбоите способности, това е преживяване, което задължително трябва да си подарят.

 

Нашите 5 любими екстремни спортове

 

4.Рафтинг (каране на кану)

За разлика от горните предложения за екстремни преживяния, тук представяме един групов спорт, а именно рафтинга. Рафтинг идва от английската дума “raft”, която означава сал. Известен е и като “whitewater rafting” заради цвета на разпенените води, в които се спускат рафтърите. Първообразът на този спорт се ражда в Северна Америка още през XVIII в., когато местни дървари прекарвали трупи по реката, за да спестят разходите от транспорта. В последствие този спорт се развива и утвърждава като много интересен и любим без значение на колко години сте, защото рафтингът е подходящ за всички възрасти. Това е прекрасен начин за психическа почивка от натовареното и еднотипно ежедневие, както и за покачване на адреналина. Пълната доза свежест от реката ще ви тонизира и зареди с прекрасни емоции. Рафтингът пречиства съзнанието от стреса, среща ви с нови хора, докосва ви до неизвестното и ви предлага незабравимо преживяване и уникални спомени.

Нашите 5 любими екстремни спортове

 

 

 

 

 

5.Велосипеден мотокрос

Говорейки за екстремни спортове е невъзможно да не споменем спортът, по-известен със съкращението BMX- а именно велосипеден мотокрос. BMX е дисциплина от колоездачният спорт, която се свързва с каране на велосипед по неравно трасе. Това дава възможност да се извършват различни скокове и номера с колелото и дисциплината има изключително зрелищен характер, което неминуемо привлича деца, младежи и подрастващи. Този тип спорт изисква повече умения и подготовка, поради естеството на заниманието, но е изключително интересен и повишава адреналина значително.

 

 

Екстремните спортове са изключително интересни, нетрадиционни и вълнуващи. Повишават адреналина и усещането за живот във вените и са силно препоръчителни за всички, които желаят да разчупят ежедневието си, това на близък човек или просто да изненадат своята половинка с ново изживяване в свободното време.