Как цветът на детската стая влияе върху поведението на децата?

Как цветът на детската стая влияе върху поведението на…

 

Цветовете могат да успокоят, вдъхновят, мотивират, изнервят, възбудят, концентрират и дори лекуват. Това твърдение е в пълна сила за децата, които са изключително чувствителни и се влияят много от цветовете. Затова цветовете в детската стая трябва да се подбират много внимателно.

 

1. Червено
Енергизира тялото и възбужда ума. Сърцебиенето и дишането стават по-учестени. Червеното може да засили агресията и да попречи на концентрацията. Като заключение – червеното може да бъде добър акцент примерно в картина или отделни стикери за стена или мебел, но не трябва да се прекалява с него, особено ако детето Ви по принцип е неспокойно.

 

Картина с червени макове

 

2. Оранжево
Топъл, жизнен и социален цвят, който е перфектен за детска стая, тъй като прави децата по-уверени, спокойни, отворени и самостоятелни. Оранжевото помага за по-добрата комуникация на децата. Може да поставите фототапети с оранжеви мотиви, картини в оранжеви тонове или стикери за стена.

 

Ракети и космос

 

3. Жълто
Цветът на щастието и радостта. Светло-жълтото помага за мотивацията и концентрацията. По-наситеното жълто помага за добрата памет. Големи дози наситено жълто обаче могат да породят в децата гняв.

 

Коли и коне

 

4. Зелено
Успокояващ, натурален цвят, който отпуска децата. Зеленото може да помогне на деца, които имат проблем с четенето и разбирането.
Може да сложите фототапети с гора, джунгла, поляна и да пренесете природата у дома. Картини със зелени цветя също са добър акцент.

 

Светът на Динозаврите

 

5. Синьо
Противоположно на червения цвят, синият намалява напрежението и агресивността при децата, нормализира дишането и сърцебиенето. Деца, които имат поведенчески проблеми или са хиперактивни, биха се чувствали много добре в синя стая. Фототапети с небе и облаци или подобни картини биха били перфектен избор.

 

Облачета и лунички

Плаж с палма

 

6. Лилаво
Символ на царственост и амбициозност, страст, творчество, мъдрост и духовност. Лилавото стимулира чувствителността и съпричастността. Ако детето е по принцип по чувствително, ограничете този цвят.

 

Детски Фототапет – Космос

 

7. Розово
Има успокояващ ефект. Не прекалявайте с розовото, защото на децата бързо им омръзва. Комбинирайте го с ествествени цветове като бежаво и кремаво.

 

Долината на розовия замък

PVC poster – Бебешка визитка