148г. от гибелта на Христо Ботев

148г. от гибелта на Христо Ботев

Христо Ботев

148г. от гибелта на Христо Ботев

Христо Ботев е роден на 6-ти януари в Калофер. Той е български национален герой, революционер, поет и публицист. Израства в Калофер, н

о на по-късен етап учи и в Карлово и Одеса. Завръща се по-късно в Калофер и наследява баща си като учител, но след една пламенна, бунтовна реч, произнесена на 24 май, оставянето му в България става навъзможно. Емигрира в Румъния, където заедно с Васил Левски се занимава с революционна дейност. Работи като печетар, учител и журналист.

148г. от гибелта на Христо Ботев

В навечерието на Априлското въстание през 1876 година, Ботев организира чета. Преждевременно изхбухналото въстание на 20 април притиска всички войници и се налагат бързи действия. С големи усилия Ботев събира 205 четници, но липсата на време не позволява да се направи обучение или подготока за войниците. В четата се намират добре подготвени бойци, участвали в Първата и Втората български легии, така и млади ентусиазирани момчета, които никога преди това не били хващали пушка. На 29 май 1876г. Ботевата чета пленява кораба ,,Радецки‘‘ и преминават Дунава с него. Ботев умира прострелян с куршум в главата на 2 юни 1876г. във Врачанаския балкан.

148г. от гибелта на Христо Ботев

Поетът публикува 20 стихотворения- Хаджи Димитър, Хайдути, На прощаване, Борба, Обесването на Васил Левски и др.

148г. от гибелта на Христо Ботев

Лобното място на Христо Ботев не е връх Околчица, където се намира величественият паметник, а на около 1300 метра по права линия, в гората над седловината Йолковица, в подножието на връх Камарата. Днес мястото на смъртта на великия български поет и революционер е белязано с малък паметник, изработен от скала, с изписан следния текст: „На великия Ботев. Изпълни се пророчеството твое – жив си ти“ ! – от Елисавета Багряна.

148г. от гибелта на Христо Ботев148г. от гибелта на Христо Ботев